17
junij
18:00 — 19:00
Glavni trg
Glavni trg

Novo mesto, Slovenija
Zastonj
Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

V okviru novomeškega 𝗸𝗼𝗻𝗦 𝗺𝗼𝗱𝘂𝗹𝗮 si lahko 𝗺𝗲𝗱 𝗽𝗲𝘁𝗸𝗼𝗺, 𝟭𝟳. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗶𝗻 𝘀𝗼𝗯𝗼𝘁𝗼, 𝟵. 𝗷𝘂𝗹𝗶𝗷𝗮 ogledate umetniško delo danskega skladatelja in zvočnega umetnika 𝗟𝗮𝘂𝗿𝗶𝘁𝘀𝗮 𝗝𝗼𝗻𝗴𝗲𝗷𝗮𝗻𝗮 z naslovom “𝗦𝘃𝗲𝘁𝗶šč𝗲 𝘀𝘃𝗲𝘁𝗲𝗴𝗮 𝘀𝘁𝗿𝗮𝗵𝘂”.

Umetniška produkcija je postavljena na Glavnem trgu 5, v bivši prodajalni “OnaOn”.

Delovni čas priložnostne galerije: 𝘁𝗼𝗿𝗲𝗸-𝗽𝗲𝘁𝗲𝗸 𝗺𝗲𝗱 𝟭𝟱.𝟬𝟬 𝗶𝗻 𝟭𝟵.𝟬𝟬 𝘁𝗲𝗿 𝘀𝗼𝗯𝗼𝘁𝗮 𝗺𝗲𝗱 𝟭𝟬.𝟬𝟬 𝗶𝗻 𝟭𝟰.𝟬𝟬

⬇️⬇️⬇️
Svetišče svetega strahu deluje kot avtomaton brez neposredne interakcije s človekom. Delo tako ni zasnovano kot vmesnik, temveč kot stroj, ki je fizično in metaforično osredotočen na samega sebe.

Osem medeninastih plošč, ki obdajajo notranje jedro, delujejo kot osnovni vir zvoka in kot nekakšna simbolna zaščita za notranje delovanje. V središču skulpturalnega svetišča računalnik aktivira mehanizme in ustvari skrivnostno zvočno izkušnjo, ki združuje digitalno natančnost z živahnim akustičnim dogajanjem.

Umetniško delo je bilo navdihnjeno z izkušnjami iz tradicionalnih japonskih Shinto svetišč, v katerih duhovi naseljujejo različne objekte. Preprosta uporaba digitalnih tehnologij, sestavljenih v oltarno obliko, ustvarja mistično občutenje, ki ga namesto ob tradicionalnih objektih iz svetišč dosežemo skozi vseprisotno tehno-estetiko sodobnega sveta. ‘Svetišče svetega strahu’ namiguje na nekatere mistifikacije tehnologiziranega sodobnega sveta, preplašenost odtujenih posameznikov in romantiziranje samozadostnosti.

𝗟𝗮𝘂𝗿𝗶𝘁𝘀 𝗘𝘀𝗯𝗲𝗻 𝗝𝗼𝗻𝗴𝗲𝗷𝗮𝗻 je danski skladatelj in zvočni umetnik z magisterijem iz elektronske glasbe na Kraljevi glasbeni akademiji Danske (DIEM.) Umetniško se izraža s prostorskimi postavitvami, elektronsko glasbo, videom in uprizoritveno umetnostjo. Ponavljajoča se tema v njegovih glasbenih in vizualnih delih so odnosi med tehnologijo in ljudmi. Pogosto ustvarja situacije, kjer je človeška interakcija s strojem rahlo dvoumna in skrivnostna. Njegova dela so bila med drugim razstavljena v SMK, Glyptoteket in Kunsthal Aarhus, izdaja pa pri založbah Help Recodings in Regelbau.

Produkcija umetniškega dela: 𝗭𝗮𝘃𝗼𝗱 𝗞𝗲𝗿𝘀𝗻𝗶𝗸𝗼𝘃𝗮 // 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗷𝗮 𝗞𝗮𝗽𝗲𝗹𝗶𝗰𝗮
Projekt sta podprla Ministrstvo RS za kulturo ter Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.
Projekt 𝗸𝗼𝗻𝗦 — 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮 𝘇𝗮 𝘀𝗼𝗱𝗼𝗯𝗻𝗼 𝗿𝗮𝘇𝗶𝘀𝗸𝗼𝘃𝗮𝗹𝗻𝗼 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁 je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Podrobnosti

Začetek:
17. 6. 2022 @ 18:00
Konec:
9. 7. 2022 @ 19:00
Cena:
Zastonj
Dogodek Category:

Organizator

LokalPatriot
Spletna stran:
http://www.lokalpatriot.si/

Greš? Grem!