17
junij
18:00 — 19:00
Ulica talcev
Ulica talcev 1

Novo mesto, Slovenija
Vstop prost
Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

V okviru novomeškega 𝗸𝗼𝗻𝗦 𝗺𝗼𝗱𝘂𝗹𝗮 si lahko 𝗺𝗲𝗱 𝗽𝗲𝘁𝗸𝗼𝗺, 𝟭𝟳. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗶𝗻 𝘀𝗼𝗯𝗼𝘁𝗼, 𝟵. 𝗷𝘂𝗹𝗶𝗷𝗮 ogledate umetniško delo italijanskega zvočnega in vizualnega umetnika 𝗠𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹𝗲𝗷𝗮 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗴𝗵𝗲𝗿𝗮 z naslovom “𝗔𝗱 𝗟𝗶𝗯.”.

Umetniška produkcija je postavljena na Ulici talcev 1, v bivši prodajalni “Pola Bekeraj”.

Delovni čas priložnostne galerije: 𝘁𝗼𝗿𝗲𝗸-𝗽𝗲𝘁𝗲𝗸 𝗺𝗲𝗱 𝟭𝟱.𝟬𝟬 𝗶𝗻 𝟭𝟵.𝟬𝟬 𝘁𝗲𝗿 𝘀𝗼𝗯𝗼𝘁𝗮 𝗺𝗲𝗱 𝟭𝟬.𝟬𝟬 𝗶𝗻 𝟭𝟰.𝟬𝟬

⬇️⬇️⬇️
Zvočna skulptura Ad lib. združuje medicinski stroj za avtomatsko pljučno ventilacijo z orgelskimi piščalmi, ki igrajo glasbeni akord v stalnem ritmu mehanskega dihanja. To mehansko dihanje umetnega organa metaforično zveni kot mehanski rekviem.

Naslov dela Ad lib., okrajšava latinskega izraza ad libitum, je glasbeni zapis, ki izvajalcu omogoča svobodno interpretacijo, ki po želji ponavlja določene takte partiture. Latinski izraz ad libitum dobesedno pomeni ‘po lastni presoji’ in se uporablja kot sinonim za svobodno izražanje volje glede na kontekst, v katerem se partitura izvaja. Namen zvočne skulpture je opozoriti na razmere, v katerih je preživetje ljudi s kritičnimi zdravstvenimi težavami vezano na dihalni aparat in s tem na presojo tistih, ki skrbijo zanje.

Orgle igrajo s kvintakordom v F-duru (F – C), kar se nanaša na op. 45 Johannesa Brahmsa Ein Deutsches Requiem (Nemški rekviem) za ‘soliste, zbor, orkester in orgle ad libitum’. Hkrati se dve orgelski piščali ritmično aktivirata z mehaničnim dihanjem pljučnega ventilatorja, s čimer se dodata tona A in D, ki dopolnjujeta akord F-dur, in tako ustvarjata rahlo disonanco.

𝗠𝗶𝗰𝗵𝗲𝗹𝗲 𝗦𝗽𝗮𝗻𝗴𝗵𝗲𝗿𝗼 je zvočni in vizualni umetnik. Diplomiral je iz moderne književnosti na Univerzi v Trstu, kjer se je udeležil tudi delavnic o elektronski in improvizirani glasbi, zvočnem oblikovanju in video ustvarjanju. Njegova umetniška dejavnost sega od zvočne umetnosti do kiparstva in fotografije. Michelovo raziskovanje je vsestransko, a dovolj dosledno, da je prejel omembo kot ‘najboljši mladi italijanski umetnik leta 2016’ po izboru revije Artribune.

Razstavljal in nastopal je v različnih mednarodnih kontekstih kot so muzeji, galerije, klubi in festivali v Italiji, Franciji, Španiji, Švici, Sloveniji, Avstriji, na Češkem, v Nemčiji, Belgiji, na Danskem, Nizozemskem, na Poljskem, v Litvi, Latviji, Estoniji, Turčiji, Egiptu, na Kitajskem in v ZDA, kjer je bil leta 2017 tudi gostujoči umetnik na School of the Art Institute of Chicago.
Spletna stran: https://www.michelespanghero.com

Produkcija umetniškega dela: 𝗭𝗮𝘃𝗼𝗱 𝗞𝗲𝗿𝘀𝗻𝗶𝗸𝗼𝘃𝗮 // 𝗚𝗮𝗹𝗲𝗿𝗶𝗷𝗮 𝗞𝗮𝗽𝗲𝗹𝗶𝗰𝗮
Projekt sta podprla Ministrstvo RS za kulturo ter Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.
Projekt 𝗸𝗼𝗻𝗦 — 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮 𝘇𝗮 𝘀𝗼𝗱𝗼𝗯𝗻𝗼 𝗿𝗮𝘇𝗶𝘀𝗸𝗼𝘃𝗮𝗹𝗻𝗼 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁 je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Podrobnosti

Začetek:
17. junija @ 18:00
Konec:
9. julija @ 19:00
Cena:
Vstop prost
Dogodek Category:

Organizator

LokalPatriot
Spletna stran:
http://www.lokalpatriot.si/

Greš? Grem!