17
junij
18:00 — 19:00
Rozmanova ulica
Rozmanova ulica 18

Novo mesto, Slovenija
Vstop prost
Loading Dogodki
  • This dogodek has passed.

V okviru novomeškega 𝗸𝗼𝗻𝗦 𝗺𝗼𝗱𝘂𝗹𝗮 si lahko 𝗺𝗲𝗱 𝗽𝗲𝘁𝗸𝗼𝗺, 𝟭𝟳. 𝗷𝘂𝗻𝗶𝗷𝗮 𝗶𝗻 𝘀𝗼𝗯𝗼𝘁𝗼, 𝟵. 𝗷𝘂𝗹𝗶𝗷𝗮 ogledate umetniško delo umetnice 𝗦𝗮š𝗲 𝗦𝗽𝗮č𝗮𝗹 z naslovom “𝗣𝗿𝗲č𝗻𝗶𝗰𝗮 𝗷𝗲 𝘇𝗮𝗻𝗸𝗮: 𝗳𝗮𝗿𝗺𝗮 č𝗿𝗶č𝗸𝗼𝘃”.

Umetniška produkcija je postavljena na Rozmanovi ulici 18, v bivši “Čopovi delavnici”.

Delovni čas priložnostne galerije: 𝘁𝗼𝗿𝗲𝗸-𝗽𝗲𝘁𝗲𝗸 𝗺𝗲𝗱 𝟭𝟱.𝟬𝟬 𝗶𝗻 𝟭𝟵.𝟬𝟬 𝘁𝗲𝗿 𝘀𝗼𝗯𝗼𝘁𝗮 𝗺𝗲𝗱 𝟭𝟬.𝟬𝟬 𝗶𝗻 𝟭𝟰.𝟬𝟬

⬇️⬇️⬇️

Prečnica je zanka je zvočni objekt, ki združuje glasbeno kompozicijo z elementi terarija in farme čričkov, kjer jih gojijo v jajčnih kartonih. Izhaja iz umetničinega kritičnega razglabljanja o človeškem vplivu na ekosistem na planetarni in mikroskopski ravni, uresničuje pa ga z raziskovanjem simpoezisa, pri čemer jo zanima predvsem zmožnost soustvarjanja z nečloveškim akterjem, v tem primeru s črički Acheta domesticus. Objekt povezuje realne zvoke čričkov v galerijskem prostoru z glasbenim delom, ki ga sestavljajo terenski posnetki, zvoki samostojno izdelanega godalnega inštrumenta, analognih in digitalnih modularnih sintetizatorjev, akustične resonance in povratnih zank. Kot zvočna linija potuje skozi več ravni razmišljanja o življenjskih razmerah, v katerih so se znašli črički v antropocenu: od vloge vzdrževanja dinamičnega ravnovesja v naravi do ranljivosti v odnosu do človeka zaradi njegovih posegov v okolje kot tudi zaradi tega, ker jih v kapitalistični družbi s svojo potrošniško logiko gojimo in prodajamo za hrano tako kuščarjem, pajkom in ježem, pa tudi ljudem.

Umetničin poglavitni namen je čričkom pomagati k slišnosti v različnih zvočnih položajih ne samo v njihovem naravnem habitatu, temveč tudi ko so spremenjeni v komoditeto, ter jim takrat priskrbeti nadomestne glasove in zvoke z zvočnimi vhodi, povezanimi z analognimi in modularnimi sintetizatorji, in jim tako omogočiti, da jih kot subjekt sprejmemo za soustvarjalce kompozicije.*

*besedilo je bilo objavljeno v katalogu “Živi Objekt Living Object”, ki ga je izdal MGML.

𝗦𝗮š𝗮 𝗦𝗽𝗮č𝗮𝗹 je postmedijska umetnica, ki dela na presečišču raziskovanja živih sistemov, sodobne in zvočne umetnosti. Njeno delo se fokusira predvsem na postčloveško stanje, kjer človeška bitja obstajajo in delujejo kot eden izmed elementov v ekosistemu in ne kot suveren. S tem se opušča kartezijanski sistem in sprejema dejstvo, da se je področje tehnologije razširilo ne samo od strojne na programsko opremo, ampak tudi do mokre opreme, od koder posledično izvirajo hibridni pojavi mehanske, digitalne in organske logike delovanja.

Njena dela so bila predstavljena na številnih mednarodnih prizoriščih, med njimi Ars Electronica Festival (AT), Prix Cube Exhibition (FR), Transmediale Festival (DE), Athens Digital Arts Festival (GR), Centre de Cultura Contemporània Barcelona – CCCB (ES), Perm Museum of Contemporary Art (RUS), Onassis Cultural Center Athens (GR), Chronos Art Center (CHN), Laboratoria Art & Science Foundation / New Tretyakov Gallery (RUS), Prague City Gallery (CZ), Cynetart Festival (DE), National Art Museum of China (CHN), Museum of Contemporary Art Metelkova (SI), Kapelica Gallery (SI), Device_art (CRO), Art Laboratory Berlin (DE), Kiblix Festival (SI), Gallery of Contemporary Art Celje (SI), Museum of Contemporary Art Vojvodina (SRB), Lisboa Soa Festival (PT), Sonica Festival (SI). Njeno dela so bila nagrajena in nominirana za Prix Ars Electronica, Ars Electronica Starts Prize, Japan Media Art Award, Prix Cube, New Technology Art Award and New Aesthetica Prize.

Založba: 𝗞𝗮𝗺𝗶𝘇𝗱𝗮𝘁
Zahvale: 𝗖𝗢𝗡𝗔 – 𝗭𝗮𝘃𝗼𝗱 𝘇𝗮 𝗽𝗿𝗼𝗰𝗲𝘀𝗶𝗿𝗮𝗻𝗷𝗲 𝘀𝗼𝗱𝗼𝗯𝗻𝗲 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁𝗶, 𝗔𝗴𝗼𝘀𝘁𝗼 𝗙𝗼𝘂𝗻𝗱𝗮𝘁𝗶𝗼𝗻 𝗣𝗿𝗮𝗴𝗮
Produkcija objekta: 𝗠𝗚𝗠𝗟

Projekt 𝗸𝗼𝗻𝗦 — 𝗣𝗹𝗮𝘁𝗳𝗼𝗿𝗺𝗮 𝘇𝗮 𝘀𝗼𝗱𝗼𝗯𝗻𝗼 𝗿𝗮𝘇𝗶𝘀𝗸𝗼𝘃𝗮𝗹𝗻𝗼 𝘂𝗺𝗲𝘁𝗻𝗼𝘀𝘁 je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Podrobnosti

Začetek:
17. junija @ 18:00
Konec:
9. julija @ 19:00
Cena:
Vstop prost
Dogodek Category:

Organizator

LokalPatriot
Spletna stran:
http://www.lokalpatriot.si/

Greš? Grem!